preskočiť navigáciu klávesové skratky hlavná stránka , aktuálne oznamy , mapa stránok , mapa webového sídla , kontakt , dokumenty školy , fotogaléria , prijímacie konanie , prehlásenie o prístupnosti , EduPage GJAR , úspechy , webmail pre zamestnancov a žiakov školy ,
   

Naše úspechy

Gymnázium Jána Adama Raymana so svojimi študentmi dosiahlo významný úspech v prestížnej vedomostnej súťaži Mladý Európan. Vo finále 18. ročníka súťaže, ktoré sa konalo na pôde Prešovskej univerzity 15. júna 2023, tímové zápolenie prinieslo skvelé umiestnenie - 6. miesto.

Na súťaži sa stretlo 13 družstiev z rôznych stredných škôl zo Slovenskej republiky, ktoré sa kvalifikovali prostredníctvom víťazstva vo svojich regionálnych kolách. Tím Gymnázia Jána Adama Raymana tvorili študenti Adam Prídavok, Martin Mihalčin a Juraj Polomský pod vedením Mgr. Ľ. Kazimírovej, ktorí preukázali svoje vynikajúce vedomosti a schopnosti v oblasti európskej histórie, geografie, zaujímavostiach o EÚ a významných osobnostiach EÚ a jej členských krajín.

Ich úspech na súťaži je dôkazom ich tvrdej práce, oddanosti a vynikajúceho vzdelania, ktoré získali na Gymnáziu Jána Adama Raymana. Títo študenti sú obdivuhodným príkladom talentu, ktorý sa na tejto škole rozvíja a podporuje. Ich analytické myslenie, technické zručnosti a organizačný talent prispeli k ich výkonu a viedli ich k úspešnému umiestneniu v tejto náročnej súťaži.

Úspech tímov na súťaži je dôkazom toho, že mladí Slováci a Slovenky majú silnú európsku identitu a vášeň pre európske hodnoty.

Vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, Prof. RNDr. Vladimír Šucha DrSc. vyjadril svoje potešenie nad výkonom mladých talentov zo Slovenska. Uviedol, že je veľmi potešený, keď vidí, že mladí ľudia sa zaujímajú nielen o svoju národnú, ale aj európsku identitu a bažia po ďalšom poznaní. Ich výborný prehľad o Európskej únii je dôkazom ich záujmu a nadšenia pre Európu.

20230615_131426.jpg

Naše žiačky, Natália Ivanecká a Laura Kleinová zo septimy A, zožali obrovský úspech na medzinárodnej súťaži mladých vedátorov Genius Olympiad, ktorá sa konala na Rochester Institute of Technology (RIT) v Rochestri v Spojených štátoch amerických. Súťaž sa konala od 12. do 16. júna 2023.

Laura a Natália postúpili na medzinárodnú súťaž ako výherkyne národného finále Festivalu vedy a techniky AMAVET 2022, ktorý organizuje nezisková organizácia Asociácia pre mládež, vedu a techniku (AMAVET)Vedeckým konzultantom ich projektu bol doc. Branislav Peťko z Parazitologického ústavu Slovenskej akadémie vied v Košiciach.

Zlatú medailu v kategórii Veda získali za prezentáciu projektu Odpudzujú bežné kozmetické produkty kliešte? (Are common cosmetic products repellent for ticks?). Vo svojom projekte Laura a Natália porovnávali repelentnosť bežných kozmetických produktov, najmä šampónov, resp. sprchových gélov, parfémov a éterických olejov. V rozsiahlej štúdií, pri ktorej sa celkovo efekt študoval na vyše 1600 kliešťoch, zistili, že parfémy a éterické oleje sú viac repelentné v porovnaní so šampónmi. Na základe analýzy vyhotovili aj svoj vlastný repelentný produkt - kokosový krém, ktorý kliešte výrazne odpudzuje, no súčasne je šetrný voči životnému prostrediu v porovnaní s bežnými syntetickými repelentmi. 

Do Genius Olympiad 2023 sa spolu prihlásilo 1453 projektov, z čoho do medzinárodného finále postúpilo 726 projektov. Projekty boli hodnotené odbornou komisiou. Jeden projekt hodnotilo 5 až 10 porotcov.

Dievčatá okrem zlatej medaily získali aj štipendium na RIT, jednom z najprestížnejších technologických inštitútov, v hodnote 25 000 dolárov.

Srdečne blahoželáme a ďakujeme za vynikajúcu reprezentáciu školy na medzinárodnej úrovni!

V Bratislave sa uskutočnilo celoštátne kolo Olympiády mladých vedcov (IJSO). Súťažiaci si zmerali sily v troch teoretických testoch, troch experimentoch a teste s výberom odpovede. IJSO je súťaž z biológie, fyziky a chémie pre žiakov do veku 16 rokov.

Našu školu úspešne reprezentoval Radovan Štefančín (tercia A), ktorý obsadil 14. miesto a má možnosť sa zúčastniť výberového sústredenia v septembri v Bratislave.

Srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu!

Žiaci kvarty A majú za sebou online časť 10. ročníka súťaže Hľadá sa energia. Náročné úlohy preverili ich vedomosti z fyziky, zručnosti aj tímovú spoluprácu. Úlohy boli zaujímavé, zábavné a veľmi poučné.

V piatok 23. júna 2023 sa uskutoční Veľké finále v Piešťanoch, kde do TOP 8 sa dostali až tri naše tímy:

 

Jacuzzi:  Timea Ďaďovská, Zuzana Vongrejová, Ján Sýkora

 

Profis: Tereza Vojteková, Richard Prikler, René Repaský

 

Energizers: Ivana Čechová, Nela Gardošová, Jakub Fedorko

 

Zo srdca blahoželáme a držíme prsty v celoštátnom kole!

 

14. júna 2023 sa  v priestoroch Hvezdárne a planetária v Prešove konalo celoštátne kolo vedomostnej súťaže „Čo vieš o hviezdach?“

Našu školu úspešne reprezentovali žiaci v II. kategórii. Úspešnými riešiteľkami sa stali sestry Petronela (tercia A) a Stela (sekunda A) Palenčárové.

 

Marek Jambrich (kvarta A) obsadil v náročnej konkurencii vynikajúce 3. miesto.

 

Zo srdca blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy na celoslovenskej úrovni!


logo     logo      logo      logo     Facebook GJAR     Instagram
          GJAR     logo     logo    
© 2013 Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov
Správca obsahu a technický prevádzkovateľ webového sídla: Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov