preskočiť navigáciu klávesové skratky hlavná stránka , aktuálne oznamy , mapa stránok , mapa webového sídla , kontakt , dokumenty školy , fotogaléria , prijímacie konanie , prehlásenie o prístupnosti , EduPage GJAR , úspechy , webmail pre zamestnancov a žiakov školy ,
   

Medzinárodný filmový festival Jeden svet

Medzinárodný filmový festival Jeden svet je vlajková loď neziskovej organizácie Človek v ohrození a zároveň je najväčším a najstarším dokumentárnym podujatím na Slovensku. Jeho cieľom je priblížiť zložité vzťahy, prepojenia spoločností, krajín, kultúr, histórie, životného prostredia a ekonomík v globalizovanom svete. V spolupráci s touto organizáciou pokračujeme aj tomto školskom roku.
Žiaci kvarty si pozreli film Život v Kábule a následne sa zapojili do online diskusie v reálnom čase prostredníctvom nástroja Slido.com. Na otázky odpovedala Meena, študentka medicíny na UK v Bratislave, ktorá pochádza z Afganistanu.
Osudy Rahy a Marwy, dvoch mladých žien z Afganistanu, sa úplne zmenia, keď v lete 2021 Taliban opäť získa moc. Film Život v Kábule je postavený na stovkách hlasových záznamov, ktoré si Raha a Marwa vymenili s novinárkou Caroline Gillet počas niekoľkých mesiacov po tejto udalosti. Raha sa rozhodla zostať v Kábule. Čelí tam násilnému režimu a kríze, do ktorej krajina postupne upadá. Marwa odišla. Uviazla v utečeneckom tábore v Abú Zabí a čaká, kým ju prijmú v niektorom európskom štáte alebo v Spojených štátoch. Otázky, ktoré si kladú mladé ženy naprieč svetom, sú pre Marwu a Rahu obzvlášť naliehavé. Ako dospieť? Ako premýšľať o budúcnosti, keď máte dvadsať rokov a rúca sa vám svet?

jeden svet


logo     logo      logo      logo     Facebook GJAR     Instagram
          GJAR     logo     logo    
© 2013 Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov
Správca obsahu a technický prevádzkovateľ webového sídla: Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov