preskočiť navigáciu klávesové skratky hlavná stránka , aktuálne oznamy , mapa stránok , mapa webového sídla , kontakt , dokumenty školy , fotogaléria , prijímacie konanie , prehlásenie o prístupnosti , EduPage GJAR , úspechy , webmail pre zamestnancov a žiakov školy ,
   

Biomimikry deň v kvarte

Gymnázium Jána Adama Raymana je škola, ktorá v spolupráci s Centrom environmentálnych aktivít v Trenčíne spolupracuje na medzinárodnom projekte Biolearning for the Future (BLF). Cieľom projektu je inšpirovať a motivovať mladých ľudí, aby prírodu vnímali ako zdroj života, materiálov, krásy, aj ako zdroj učenia sa pre udržateľnú budúcnosť, tiež ako zdroj bio-inšpirácií. Na projekte spolupracujú učitelia a odborníci z 5 krajín: Maďarsko, ČR, Holandsko, U.S.A., UK a Slovensko.

Do vyučovania chémie a fyziky sme zaradili aktivity, ktoré umožnili žiakom učiť sa takým prístupom, aby pri riešení akýchkoľvek problémov či výziev mysleli na otázku: Ako to robí príroda? Táto myšlienka je princípom novej disciplíny Biomimikry (bios – život a mimesis – napodobovanie), ktorá študuje najlepšie nápady prírody a tieto plány a procesy potom napodobuje, čím sa snaží vyriešiť environmentálne problémy spojené s výrobou a spotrebou produktov.

Dôležité je si uvedomiť, že prírodné organizmy si za 3,8 miliárd rokov vyvinuli stratégie na zvládnutie všetkých výziev prežitia bez toho, aby pritom poškodzovali životné prostredie. Je to nová paradigma, učiť sa nie o prírode, ale od prírody. Otvorme si oči, mysle a hlavne srdcia pre prírodu, ukrýva tie najväčšie poklady, aj recept na to, aby sme si my ľudia už ďalej nepílili pod sebou konár.

Projekt na našej škole vyvrcholil 29. júna 2023, kedy sme s kvartou zorganizovali Biomimikry deň, deň plný aktivít zameraných na to, ako biomimikry pomáha prenášať úspešné stratégie z prírody do inovácií - v rôznych oblastiach života, od odpadového hospodárstva cez počítače až po medicínu.

IMG 20230629 090332web2web3web4web5


logo     logo      logo      logo     Facebook GJAR     Instagram
          GJAR     logo     logo    
© 2013 Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov
Správca obsahu a technický prevádzkovateľ webového sídla: Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov