preskočiť navigáciu klávesové skratky hlavná stránka , aktuálne oznamy , mapa stránok , mapa webového sídla , kontakt , dokumenty školy , fotogaléria , prijímacie konanie , prehlásenie o prístupnosti , EduPage GJAR , úspechy , webmail pre zamestnancov a žiakov školy ,
   

Klimatický štrajk na GJAR

V piatok 20. septembra 2019, sa po celom svete spojili ľudia s rovnakým zámerom - ukázať na skutočnosť, že klimatické zmeny nie sú naďalej len hrozbou, ktorá postihne budúce generácie ale aktuálnym problémom. Celý koncept Fridays for Future započala len 16-ročná Švédka Greta Thunberg, ale  jej zanietenie „prebudilo“ ľudí, začalo sa o klimatických zmenách viac hovoriť a snáď aj konať. Žiaci Gymnázia Jána Adama Raymana v Prešove nevyšli v piatok hromadne do ulíc. Rozhodli sa, že nielen upozornia na aktuálny problém, ale urobia aj niečo pre jeho riešenie.

Na výzvu členov Žiackej školskej rady sme sa cez veľkú prestávku zhromaždili pred budovou školy a tým potvrdili, že nie sme ľahostajní a uvedomujeme si vážnosť krízy. „Klimatické zmeny, ktorými prechádza naša Zem, sa dotýkajú nás všetkých,“ apelovala na spolužiakov maturantka Klára Slaviková počas svojho príhovoru. Transparenty, s ktorými žiaci prišli na zhromaždenie, podtrhovali fakt, že sa mladí ľudia stotožňujú s jej slovami.

Žiačky Veronika Jenčová a Deborah Bertová zo sexty si pripravili rovesnícke vzdelávanie, v rámci ktorého priblížili na hodinách biológie mladším žiakom témy, ako sú klimatické zmeny, uhlíková stopa a vegánstvo. Skúsili to formou zaujímavých interaktívnych aktivít, prezentácií a rozhovorov.

Aj učitelia podporili naše aktivity. Niektorí zaradili do vyučovania film - dokument Leonarda di Capria Before the flood, alebo sa so žiakmi porozprávali o probléme zmien klímy. Zaujímalo nás, čím sa učitelia inšpirujú pri príprave aktivít, ako si pripravujú takéto netradičné hodiny. Odpovedala nám koordinátorka Zelenej školy p. učiteľka Zuzana Dzurišinová: "Pri príprave materiálov nás inšpiroval seminár Objektívne o klimatickej zmene, na ktorý som bola pozvaná, keďže sme aj pilotnou školou projektu Objektív 21 - Mladí reportéri pre občiansku spoločnosť. Aj my učitelia potrebujem pomôcť zorientovať sa vo veľkom množstve informácií, ktorými je zahltený internet a takéto semináre, pripravené odborníkmi, nám veľmi pomáhajú."

Na podnet žiakov bol pripravený obed z lokálnych zdrojov. Veľký plagát o nízko-uhlíkovom obede oznamoval zmenu v jedálničku - zeleninovú polievku a fliačky s kapustou. Voľbou bezmäsitého jedla sme chceli poukázať na to, akým jednoduchým spôsobom môžeme prispieť k znižovaniu emisií.

Iniciatívu žiakov zapojiť sa do klimatického štrajku podporila aj pani riaditeľka Viera Kundľová: „Dáva to nádej, že si ešte niečo aj zachránime do budúcna, veľmi si to vážim, veľmi im fandím, svojím postojom, správaním sa snažím podporiť úsilie o dosiahnutie stavu uhlíkovej neutrality.“

Aj keď sme všetci nevyšli do ulíc, mnohí sme počas celého roka aktívni v rámci Zelenej školy. Berieme si k srdcu slová rektora STU Miroslava Fikara: „Potrebujeme, aby sme ako prvý krok prevzali osobnú zodpovednosť.“ Naše odhodlanie zmeniť aktuálne dianie nekončí tým, že sme sa jeden piatok zapojili do klimatického štrajku, rozhodli sme sa pre zmenu aj niečo urobiť. Napríklad ešte túto jeseň plánujeme rozšíriť ovocný sad v školskej záhrade o nové ovocné stromy. Naďalej sa angažujeme v príprave Fridays for Future.

Dúfame, že takými aktivitami prinútime mladú generáciu myslieť a konať uvážene s ohľadom na klimatické zmeny.

                                                                                                       Zuzana Galdunová (septima) - YRE na GJAR

strajk GJAR2

strajk GJAR

rovesnicke vzdelavanie1


logo     logo      logo      logo     Facebook GJAR     Instagram
          GJAR     logo     logo    
© 2013 Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov
Správca obsahu a technický prevádzkovateľ webového sídla: Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov